Ga naar de inhoud

De kunst van het voorlezen

Heb jij als kind ook zo genoten van de verhalen die je werden voorgelezen? Ik vond het heerlijk om als kind voorgelezen te worden en later om mijn eigen kinderen voor te lezen.

Voorlezen heeft, naast dat het erg leuk is, ook veel positieve effecten. Het verhoogt de concentratie en de taalontwikkeling van je kind. Bovendien is voorlezen goed voor de emotionele ontwikkeling, vooral wanneer het verhaal over een thema gaat dat je kind raakt. Wanneer het erg angstig is bijvoorbeeld.

Om je kind, en het verhaal, echt te kunnen begrijpen helpt het om als volwassene de situatie door de ogen van het kind te bekijken. Dat geeft aanleiding tot een gesprek. Het kind zal zich in het verhaal herkennen, erkent voelen en weet dat er meer kinderen zijn die die dezelfde dingen moeilijk vinden. Door die herkenning groeit het zelfvertrouwen van je kind.

Kortom, voorlezen is niet alleen leuk, maar ook essentieel voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. Dus geniet samen van de magie van een op maat geschreven verhaal.

De kunst van het voorlezen:

  1. Een goede sfeer en timing zijn erg belangrijk om een verhaal voor te lezen.
  2. Omdat je de verhalen wil gebruiken om bepaalde aspecten bespreekbaar te kunnen maken lijkt het meer voor de hand liggend om ze ergens gedurende de dag voor te lezen.
  3. Heb je het verhaal vaker voorgelezen dan kan het prima voor het slapen gaan. Zeker wanneer het kind er zelf om vraagt.
  4. Op de eerste pagina van elk verhaal staat een kader. Daarin kan het kind na het voorlezen de tekening plakken dat het kind tijdens het voorlezen heeft gemaakt. Op die manier verbindt het kind zich met de thema’s in het verhaal.
  5. Je kunt je kind ook aanmoedigen om in eigen woorden iets over het verhaal te zeggen. Wat vind hij/zij van de egel, poes e.d?
  6. Het kan ook helpen om de rol van de volwassene in het verhaal te benoemen.

Wil je ook een verhaal voor jou en je kind neem dan gerust contact met me op.

Ja, ik wil een verhaal op maat

Als kindertolk stem ik me af op je kind en “zie” ik waar je kind mee worstelt en wat het zelf niet aan kan geven. Dat wat ik “zie” vertaal ik naar een passend verhaal voor jou en je kind.

Ja, ik wil een bestaand verhaal

Ik heb mijn 13 meest bijzondere verhalen gebundeld in een fijn voorleesboek voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Deze verhalen zijn ook los te bestellen.

Wat anderen over mijn verhalen vertellen: