Ik ben een opvoeder
Als opvoeder wil je je kind beschermen tegen alle uitdagingen van het jonge leven. Je kind zien “vallen” is niet fijn. Het is een natuurlijke neiging om je kind te behoeden voor pijn, gevaar en teleurstelling. Als moeder herken ik dat maar al te goed. Het voorkomen van negatieve ervaringen is onmogelijk. Je kunt je kind wel weerbaarder maken.
Ik bied je een hulpmiddel aan dat je anders naar het gedrag van je kind laat kijken en naar een mogelijke oplossing waardoor het kind weerbaarder wordt. Het is een op maat geschreven verhaal, speciaal voor jullie.
Door je kind dat verhaal voor te lezen kun je er samen over praten. Het is voor het kind eenvoudiger om bijvoorbeeld over het bange muisje te praten dan over zichzelf. Bovendien is het een blijvend iets omdat je het vaker voor kunt lezen.
Hoe kom ik tot een specifiek verhaal voor jouw kind?
Na een gesprek met jou krijg ik meteen een idee voor een verhaal. Je kind kan misschien niet duidelijk aangeven waar de schoen wringt, hoe fijn is het dat ik dat wel kan. Ik vertaal dat wat op dat moment bij je kind speelt in een passend verhaal voor jou en je kind. Je zou me een kindertolk kunnen noemen, ik noem het gewoon sensitief. Uit ervaring blijkt dat het altijd de kern van jullie uitdaging raakt en meteen handvatten voor een mooie oplossing biedt. Niet zwaar, maar altijd luchtig. De metaforen die ik speciaal voor jouw kind gebruik, maken dat je kind zich begrepen voelt. Een speciaal voor jullie geschreven voorleesverhaal.
Vooral bij kinderen in de basisschoolleeftijd is dit een hele fijne en passende manier om tot een oplossing te komen. Ze voelen heel goed aan dat het verhaal speciaal voor hen is geschreven en vragen vaak om het nog een keer voor te lezen.
Wil je ook een verhaal voor jou en je kind neem dan gerust contact met me op.
De kunst van het voorlezen van een door mij geschreven verhaal:
- Een goede sfeer en timing is erg belangrijk om een verhaal voor te lezen.
- Omdat je de verhalen wil gebruiken om bepaalde aspecten bespreekbaar te kunnen maken lijkt het meer voor de hand liggend om ze ergens gedurende de dag voor te lezen.
- Heb je het verhaal vaker voorgelezen dan kan het prima voor het slapen gaan. Al helemaal wanneer het kind er zelf om vraagt.
- Op de eerste pagina van elk verhaal staat een kader. Daarin kan het kind na het voorlezen de tekening plakken dat het kind tijdens het voorlezen maakt. Op die manier verbindt het kind zich met de thema’s in het verhaal. Klik hier voor extra kaders.
- Je kunt je kind ook aanmoedigen om in eigen woorden iets over het verhaal te zeggen. Wat vind hij/zij van de egel, poes e.d?
- Het kan ook helpen om de rol van de volwassene in het verhaal te benoemen.
Ik wil een verhaal voor mijn kind
De uitdaging waar je kind mee worstelt en wat het zelf niet aan kan geven, vertaal ik naar een passend voorlees verhaal voor jou en je kind.
Ik wil een bestaand verhaal
Ik heb mijn 13 meest bijzondere verhalen gebundeld in een fijn voorleesboek voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Deze verhalen zijn ook los te bestellen.