Ga naar de inhoud
Home » De thema’s van mijn boek

De thema’s van mijn boek

Inhoud 

1. Normaal doen? Saai!   
Rolf, het pasgeboren dolfijntje, zwemt anders dan alle andere dolfijntjes. Waarom zou dat niet mogen? Hij wordt er superblij van. Gewoon zwemmen zoals iedereen is toch maar saai? Samen gaan ze op zoek naar een oplossing.  

Thema: 
Je hoeft niet altijd zoals iedereen te zijn.  Durf anders te zijn en pas je aan als dat nodig is. 

2. Niet storen alsjeblieft!  
Pim, de kikker, wil soms gewoon alleen zijn. Dan heeft hij geen zin om samen met de anderen te spelen. Maar in plaats van dat te zeggen, wordt hij ontzettend boos. Zo boos dat ze hem ‘driftkikker’ noemen. Gelukkig heeft hij een lieve opa die hem goede raad geeft.  

Thema: 
Het is oké om te zeggen wat je nodig hebt. Goed naar je gevoel luisteren is heel belangrijk.  

3. Elke hond blaft zoals hij gebekt is  
De hond Tom weet niet zo goed hoe hij zich moet gedragen. Hij gaat op zoek naar welke hond hij wil zijn. Wat hij nog niet weet is dat hij alleen maar zichzelf hoeft te zijn.  

Thema: 
Jezelf niet met anderen vergelijken, niet elk kind is hetzelfde. Je bent goed zoals je bent.   

4. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Pien wil dolgraag koorddanseres worden. Tijdens het oefenen krijgt ze veel complimenten en daardoor knoopt het touw zichzelf steeds hoger en hoger. Tot Pien ziet dat ze veel te hoog is gegaan. Pas als ze inziet dat zij zelf kan bepalen wat hoog genoeg is komt het goed. 

Thema: 
Trots zijn op jezelf en jezelf complimenten geven staat in dit verhaal centraal. Als anderen je complimenten geven betekent dat niet dat je nog meer je best moet doen om aan die verwachtingen te voldoen. 

5.  Zo bang als een wezel
Het egeltje is bang voor alles en iedereen. Ook voor de poes Minoes. Maar Minoes wil de egel juist helpen om niet meer zo bang te zijn. Samen gaan ze op pad en al snel ziet Minoes waar het misgaat. Gelukkig hoeft de egel het niet alleen te doen en blijkt Minoes een hele goede vriendin voor hem te zijn. 

Thema: 
De nadruk ligt op je angsten aangaan en om hulp vragen zodat je het niet alleen hoeft te doen. Samen oefenen en proberen dapper te zijn. Vaak lijkt het ineens veel minder eng en durf je het wel. 

6.  Klein maar dapper
De zonnebloem denkt dat ze meer is dan het kleine madeliefje. Alleen maar omdat ze groter is. Gelukkig weet het madeliefje wel beter en dat maakt ze de zonnebloem maar al te graag duidelijk. 

Thema: 
Niemand is meer of minder dan jij. Laat je niet van de wijs brengen door mooie praatjes van een ander. 

7.  Klein muisje, grote zorgen  
Kleintje is een grote piekeraar. Pas als moeder Muis bedenkt hoe zij zelf als klein muisje was, kan ze echt snappen hoe Kleintje zich voelt. Gelukkig is er iets wat Kleintje heel erg gaat helpen 

Thema: 
Soms ben je veel te veel aan het piekeren en kun je wel wat luchtigheid gebruiken. 

8.  Je bent nooit te oud om te spelen 
Marleen wil maar één ding en dat is lekker spelen. Maar ze heeft van haar moeder geleerd waar ze allemaal bang voor moet zijn, omdat er hele erge dingen kúnnen gebeuren. Pas als Marleen een hele bijzondere vrouw tegenkomt die haar leert om zonder angst te spelen kan ze ervan genieten.  

Thema: 
Stilstaan bij wat er allemaal kan gebeuren zorgt ervoor dat het spelen minder fijn is. Bovendien gebeurt vaak niet waar je bang voor bent.  

9. Spoken bestaan niet, toch?  
Spoken bestaan inderdaad niet. Maar soms geloven we wel dat ze er wel zijn. Net als Tooske. Gelukkig vraagt ze haar moeder om hulp want bang zijn is heel vervelend.  

Thema: 
Soms ben is bang voor iets waar je eigenlijk niet bang voor hoeft te zijn, maar wil je wel serieus genomen worden. 

10.  In of uit de kast   
Isabel weet niet wat dat betekent. Ze komt er al snel achter dat het niets met een kast te maken heeft. Haar moeder legt uit dat een meisje soms verliefd wordt op een meisje en een jongen op een jongen. 

Thema:
Je mag zelf weten van wie je houdt.

Ook een prinsesje zit niet graag in de kast

Thema:  
Het beloofde gay-sprookje voor Isabel uit het vorige verhaaltje. 

11.  Zo vrij als een vogel  
Als de herberg De gouden kooi  zonder vogel komt te zitten vragen ze aan een zeeman, die vaak bij hen komt, om op een van zijn reizen een mooie vogel voor ze mee te nemen. Dat doet hij. Deze bijzondere vogel zou hen geluk brengen, maar alleen als ze hem af en toe uit de kooi laten om hem zijn vrijheid te geven. Maar ze vinden het erg lastig om het deurtje van de kooi af en toe open te zetten. 

Thema: 
Vertrouwen krijgen is net zo belangrijk als vertrouwen geven. Hoe fijn is het om je eigen avonturen te mogen beleven. 

12. Eten wat de pot schaft
Het konijn Flap wil alleen maar worteltjes. Ook al heeft hij nog zo’n honger en ligt de sla onder zijn neus, dan nog wil hij alleen maar worteltjes. Gelukkig heeft zijn moeder een slim plan om Flap te laten eten en zelfs te laten genieten van de sla. 

Thema: 
Soms is het oké om iets te eten wat je minder lekker vindt en goed voor je is. Tevreden zijn met wat er is, soms is het even niet anders. 

2 reacties op “De thema’s van mijn boek”

 1. Hallo Carola!
  Toevallig kom ik jou hier bij instagram tegen. Wat leuk! Ik weet eigenlijk helemaal niet waar je gebleven bent. Ik wist helemaal niet dat jij verhalen voor kinderen schrijft. Dat interesseert mij zeer!
  Ik ben nu sinds 5 jaar met vervroegd pensioen en woon nu in Eefde (bij Zutphen).
  Drie jaar geleden heb ik een creatief atelier opgericht. Wij werken met verschillende materialen (o.a glas/keramiek/schilderen enz.)
  Kinderboeken hebben me mijn hele leven al geïnteresseerd. Ik verzamel ze en heb ook de bevoegdheid om hierin les te geven, o.a. de vveprogramma’s Uk&Puk en Piramide, waar thematiscb gewerkt wordt.
  Ik loop al enige tijd met het idee rond om contact te zoeken met het ouder/kind café om daar workshops te geven op het gebied van spelen/ leren en opvoeden, maar omdat het atelier zo goed loopt heb ik daar nog geen tijd voor.
  Je merkt het wel, het gepensioneerde leven bevalt me goed!
  Ik zou het leuk vinden wat van je
  te horen!
  Hartelimke groet.
  Harmien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *